Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Doe op 1 juli aangifte tegen Zwarte Piet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juni 2015, 16.38 uur · Foto: Bart Post

Stichting Nederland Wordt Beter roept, samen met enkele andere organisaties, op om op 1 juli massaal aangifte te doen tegen Zwarte Piet.

Dit stelt de organisatie vrijdag in een persbericht. Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht en gevierd. Op het Museumplein, waar het Keti Koti Festival wordt gevierd, kan tussen 14.00 en 20.00 uur aangifte gedaan worden in een mobiele politiebus, aldus de stichting. 

'We roepen alle Nederlanders die zich beledigd of gekwetst achten door Zwarte Piet en/of deze zaak steunen op om op 1 juli 2015 aangifte te doen wegens groepsdiscriminatie en aanzetten tot discriminatie', aldus de samenwerkende organisaties. Voor het doen van aangifte is een aangifteformulier te downloaden, waarop de aanklacht al is ingevuld. 'Aangifte doen kan natuurlijk ook op een politiebureau bij jou in de buurt', zo stelt Nederland Wordt Beter. 

Eerdere aanklacht
Eerder deden enkele leden van Nederland Wordt Beter zelf al aangifte tegen Zwarte Piet. Deze aangiften werden door het OM geseponeerd, waarna de stichting een klacht indiende tegen het OM.