Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 8.000 gevallen van kindermishandeling in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 juni 2015, 20.46 uur

Op het Javaplein in Oost werd zaterdagmiddag de vuile was buiten gehangen. Wasgoed, waarop ervaringen met kindermishandeling konden worden geschreven. Volgens Stichting Praat is kindermishandeling namelijk een taboe, waarover te weinig gesproken wordt. En dat terwijl er vorig jaar ruim 8.000 kinderen in de stad mishandeld werden.

Het gaat dan om dan om vijf procent van de kinderen in de stad. Ze worden geslagen, misbruikt, of continue de put in gepraat. 'Het is een schrikbarend cijfer', zegt Ted Kloosterboer van de stichting die zich inzet om kindermishandeling uit de anonimiteit te halen erover. 'En dat aantal neemt de laatste jaren niet af, juist ook omdat het een taboe is om erover te praten'. Op verschillende shirts aan waslijnen op het plein zijn teksten te lezen als: 'Als je van elkaar houdt, dan doe je dit. Hij is 52 jaar oud, ik vijftien'.

Een ander kind schrijft: 'Ik waste de auto met een meisje. Ze kwam me helpen. Na afloop wilde ze niet meer naar huis, omdat ze bang was dat ze daar geslagen zou worden'. Het zijn veelal verhalen die door bewoners uit Oost zijn opgetekend. Zo ook een omstander die schrijft dat kinderen 'buiten de problemen van volwassenen gelaten moeten worden'. Om er voor camera van AT5 aan toe te voegen: 'Ik zit zelf in een lastige situatie en daar dreigen mijn kinderen de dupe van te worden. Kinderen horen niet het slachtoffer te worden van bijvoorbeeld een scheiding'. 

Openlijk over praten
Er openlijk over praten, is volgens Ted Kloosterboer een eerste stap in de richting van een oplossing voor het probleem van kindermishandeling. Om dat voor elkaar te krijgen, traint ze sinds een jaar medewerkers van scholen en sportclubs in de Indische Buurt, waar veel gevallen van kindermishandeling voorkomen. 'Volwassenen moeten het klimaat scheppen, waarbinnen die kinderen over het probleem kunnen praten'. 

En dat is volgens Kloosterboer iets anders dan bij het minste vermoeden direct de politie te bellen. 'Geef de situatie meer aandacht, zorg dat je een oogje houdt op de kinderen waar je de problemen vermoedt', zegt ze erover. Kindermishandeling komt het meest voor in de wijken Bos en Lommer, Oud-Noord, de Baarsjes, de Indische Buurt en de Bijlmer. Het percentage kinderen dat mishandeld wordt in Amsterdam, ligt hoger dan het landelijk gemiddelde.