Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Politici uit Tel Aviv: 'Stedenband moet doorgaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 19.29 uur

De stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv moet doorgaan. Dat zeggen twee politici uit de Israëlische stad, die vandaag naar Amsterdam kwamen om bestuurders hier te overtuigen.

Voor Mickey Gitzin, lid van de links liberale partij Meretz in Tel Aviv en Eytan Schwartz de politiek adviseur van de burgemeester overstijgt een stedenband de politiek. Het gaat om wederzijds begrip. 'Ik kom van een hele linkse partij,'zegt Gitzin  'en de vraag is, willen ze mijn partners zijn, om de stem van vrede te brengen in het Midden-Oosten, willen ze mensen samenbrengen of willen ze mensen boycotten.'

Schwartz: 'Wat wij gemeen hebben is het fundamentele geloof in mensenrechten in burgerrechten en in democratie en in tolerantie. Als zij de banden met ons verbreken, maken ze ons juist zwakker. We hebben partners over de hele wereld die ondersteunen wat wij doen, met Arabieren en Joden, over educatie met gezamenlijke projecten.

Afgelopen week ontstond er ophef over een mogelijke stedenband met het Israelische Tel Aviv en een samenwerking met het Palestijnse Ramallah. Pro-Palestijnse actievoerders demonstreerden voor de Stopera. Ook enkele partijen in de gemeenteraad vinden dat je geen band moet aangaan met deze steden, omdat mensenrechten zouden worden geschonden. GroenLinks zegt dat er een minimale kans is dat ze nog van gedachten veranderen. De PvdA wil niet reageren tot de kwestie woensdag in de raad is besproken.