Politiek

NL
V

Gemeenteraad stemt in met bezuinigingen op subsidies

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 01.19 uur

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met de Voorjaarsnota en daarmee de bezuinigingen op subsidies. Hoewel de oppositie (PvdA, GroenLinks, PvdD, PvdO) tientallen amendementen en moties indiende om de 25 miljoen aan bezuinigingen tegen te houden hield de coalitie van D66-SP-VVD vast aan de voorgenomen plannen.

Veel getroffen instellingen voerden de afgelopen tijd actie. Maar dat leverde uiteindelijk dus geen resultaat op. Gisteravond beloofde wethouder Eric van der Burg (VVD) wel dat waar nodig het college openstaat voor spreiding van de bezuinigingen. Het gaat dan om gevallen waarin een instelling bijvoorbeeld vanaf 2017 een andere financier gevonden heeft, maar in 2016 nog moet zien te overleven.

De voltallige oppositie, CDA, PvdA, GroenLinks, PvdD en de PvdO, stemde tegen de Voorjaarsnota. Concreet betekent het dat bijvoorbeeld Artis en de Openbare Bibliotheek een deel van hun subsidie verliezen. Sommige andere instellingen, zoals Circus Elleboog, verliezen hun hele subsidie. Datzelfde geldt voor AT5's Basta Schooltelevisie.

Los van de bezuinigingen werd er een motie van PvdA en GroenLinks aangenomen om wijktheaters die in zwaar weer verkeren, zoals de Tolhuistuin en de Meervaart, een duwtje in de rug te geven.