Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam spreekt zich uit tegen vrijhandelsverdrag VS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 10.10 uur

Amsterdam heeft zich als eerste Nederlandse gemeente uitgesproken tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met een voorstel van GroenLinks.

Al langer wordt er over het verdrag gediscussieerd binnen onder meer het EU-parlement. Het Transatlantic Trade & Investment Partnership, ofwel het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag, moet zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel.

Lees ook: Protest op de Dam tegen TTIP

De voornaamste kritiek tegen TTIP is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. 'Zo heeft de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall al eerder succesvol een rechtszaak tegen de Duitse stad Hamburg aangespannen over de stedelijke milieuregels. Hierna zwakte Hamburg haar regels af', aldus GroenLinks.

Ook vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. Honderden gemeenten en regio's in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland spraken zich eerder al uit tegen het verdrag.