Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liefhebbers Diemerbos zijn 'drugspoep' festivalgangers zat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juli 2015, 22.27 uur

Zeven festivals in acht weken tijd. Het Diemerbos is van halverwege juli tot begin september in de ban van housemuziek en dat doet omwonenden van het natuurgebied pijn aan de oren. Bovendien zorgen al die feesten niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook voor drukte, vernielingen en poep met drugsafval. Een petitie moet het tij doen keren.

Enkele honderden mensen ondertekenden de online petitie al, waarin gesteld wordt dat maximaal twee festivals in het bos, 'meer dan genoeg is'. Elliëtte Kreek, één van de geestesouders van de petitie licht toe: 'Het bos wordt door die festivals eigenlijk een beetje verkracht. Het duurt zo lang voordat het gras en dergelijke weer hersteld is'. 

Grootste doorn in het oog van de liefhebbers van het Diemerbos is het drugsafval, dat achterblijft na een festival in mensenpoep. 'Er staan we toiletten op het terrein, maar er zijn toch veel mensen die in de bosjes gaan poepen. Die uitwerpselen met drugsafval worden door honden opgegeten, die daar ziek van worden', vat Kreek samen.

Volgens festivalorganisator Daniel van Drunen worden bos en bezoeker netjes bejegend door het publiek dat op zijn feesten afkomt: 'We zouden het DNA in de poep moeten onderzoeken om te bekijken om te zien of het van de feestgangers afkomstig is, maar volgens mij is dat niet het geval'. 

Bovendien, zo stelt Van Drunen, is er bij het schrappen van festivals sprake van 'verschraling': 'Willen we 50 grote festivals van commerciële ondernemers of ook kleinere feesten waar ook meer ruimte is om met de muziek te experimenteren?', zegt hij erover. Over precies twee weken is het eerste festival van dit seizoen in het bos, een dag later het tweede. 

taxi1108