Stad

NL
V

Centraal Station krijgt tijdelijk stadsstrand

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 juli 2015, 16.04 uur · Foto: Tosti Creative

Amsterdam heeft er vanaf 15 juli een stadsstrand bij. Voor het Centraal Station verrijst op de voormalige bouwput van de Noord/Zuidlijn een tijdelijke speel- en recreatieplek. Het benodigde zand komt van het WK Beachvolleybal op de Dam.

Er zijn diverse zomerse activiteiten op het strand te doen, zoals kinderyoga, een zandkastelenwedstrijd, tai chi-lessen en een filmavond in de openlucht. Ook komen er tijdelijke horeca waar frisdrank en eten wordt verkocht. Het zogeheten Playground CS blijft zes weken lang dagelijks geopend. Het terrein wordt in de avonduren afgesloten.

Het project is een experiment in het kader van programma Stad in Balans. Het stadsbestuur test deze zomer een aantal maatregelen die kunnen helpen de groei van de stad in goede banen te leiden. De gemeente wil slimmer en anders met de ruimte in de stad omgaan door gebruik te maken van ongebruikte plekken. De resultaten worden in het najaar met bewoners en ondernemers besproken.

Als de test succesvol is, dan wordt er gekeken of er volgend jaar aan meer ongebruikte plekken een tijdelijke invulling kan worden gegeven.