Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat: 'Ook in Amsterdam man dood door nekklem politie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 juli 2015, 20.31 uur

Ook in Amsterdam is een man overleden door een nekklem van de politie. Het gaat om de in 2013 overleden Surinamer Wensley Udenhout (39), zegt advocaat Gerald Roethof tegen EenVandaag.

Udenhout was op vakantie in Amsterdam. Hij veroorzaakte in verwarde toestand geluidsoverlast op zijn logeeradres. Bij zijn aanhouding ging de politie volgens de familie en een vriend van Udenhout hardhandig te werk. Hij overleed door zuurstofgebrek. Roethof zegt tegen EenVandaag dat het 'redelijk duidelijk is dat ook de nekklem heeft geleid tot een dodelijk slachtoffer.' Overigens zei de vriend tegen AT5 dat Wensley de agent die met hem wilde praten aanvloog, waarna een arrestatieteam met honden kwam om hem alsnog aan te houden. 

Zeker was dat Wensley beresterk en op dat moment agressief was, zei de vriend tegen AT5. De Rijksrecherche onderzocht de zaak al eerder en concludeerde toen dat de politie volgens de richtlijnen handelde en de agenten niet vervolgd moesten worden. Maar Roethof stapt naar het Gerechtshof en probeert via een zogeheten artikel 12-procedure toch vervolging af te dwingen. Deze zomer doet het Hof daarover uitspraak.

Het gebruik van de nekklem is waarschijnlijk de reden dat de Arubaan Mitch Henriquez onlangs in Den Haag om het leven kwam. Het Openbaar Ministerie erkende dat hij door zuurstofgebrek omkwam. Sindsdien is het een aantal dagen onrustig geweest in Den Haag, met al 250 arrestaties tot gevolg.