Whatsapp

Stad

Enkele honderden bij Gaza-demonstratie op de Dam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juli 2015, 18.40 uur

Enkele honderden mensen zijn vandaag aanwezig bij een demonstratie tegen, wat ze noemen, de bezetting van Gaza. Met leuzen als 'Stop de blokkade, stop de bezetting', zullen ze stilstaan bij het conflict in de Gazastrook, dat een jaar geleden aan meer dan 2100 Palestijnen het leven kostte. Na toespraken op de Dam, loopt de menigte een mars door het centrum.

Een verslaggever van AT5 die bij het protest aanwezig is, spreekt van een gemoedelijke sfeer. Mensen droegen Palestina-sjaals en vlaggen en luisterden naar verschillende toespraken op het plein. Wel was verwacht dat de opkomst hoger zou zijn, zo hadden op Facebook ongeveer 1700 mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn. 

Wereldwijd protest
Op de pagina werd verwezen naar de protesten die vorig jaar in juli wereldwijd ontstonden, nadat het Israëlisch leger een offensief begonnen was tegen Hamas. 'Het was toen ook Ramadan. En terwijl moslims in Nederland zo goed en kwaad als het kon probeerden te genieten van deze heilige maand, gingen de gedachtes massaal uit naar Gaza', schrijven Youth for Palestine en Back To Palestine op de pagina. 

Rapper Appa
Eén van de sprekers die een toespraak verzorgd op de Dam is Rachid Appa El Gazaoui, beter bekend als rapper Appa, die gisteravond laat op Twitter te kennen gaf dat hij aan zijn speech werkte. Appa sprak ook in maart tijdens een anti-discriminatiebijeenkomst op het Museumplein. Toen was er vooraf veel kritiek op zijn komst, omdat Appa in het verleden Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Op Twitter werd hij een 'jodenhater' genoemd. 

Zelf ontkende El Gazaoui tijdens de uiteindelijke bijeenkomst een antisemiet te zijn.  'Iedereen met een hart heeft kritiek op wat er Israël gebeurt, het is niet raar dat ik het doe. Maar als je zegt dat ik antisemiet ben omdat ik joden beledig, dan ben je gewoon aan het liegen. Dat kan niet', zei hij erover. De demonstratie in maart verliep -behalve op sociale media- zonder grote problemen. 

Een fijne nacht mensen.. Tijd voor mij om te beginnen aan de speech voor morgenmiddag op de dam! #FreePalestine #Gaza pic.twitter.com/QXiUNBMoz2

— Appa (@thisisAppa) July 11, 2015
Whatsapp