Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers Ceintuurbaan zien omzet verdampen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 juli 2015, 18.17 uur

Sinds augustus vorig jaar wordt er al aan de weg gewerkt aan een deel van de Ceintuurbaan. Hierdoor zijn sommige winkels en café's moeilijk bereikbaar. En dat merken de ondernemers in hun portemonnee.

'Hiervoor had ik twee dagen in de week een personeelslid. Maar die heb ik gedag moeten zeggen, omdat het niet haalbaar meer is', zegt een ondernemer die duidelijk hinder ondervindt van de opengebroken weg. Zijn omzet is naar eigen zeggen gedaald met 35 tot 50 procent. De eigenaresse van Café Hermes ziet het somber in. 'Als het zo doorgaat kan ik binnen vier weken dicht. Ik krijg steun van familie en kennissen om mijn huur te betalen, maar verder weet ik het ook niet.'

Dure compensatie
De ondernemers hebben recht op een compensatie van de gemeente. Maar er moet dan wel 300 euro worden opgehoest voor de gemeente. 'Wij vragen die 300 euro omdat de aanvraag toch veel tijd en inspanning vergt. Als een ondernemer dan recht heeft op een compensatie wordt dat geld weer teruggestort', zegt Hans Groot, omgevingsmanager bij de gemeente Amsterdam. Tevens is die nadeelcompensatie alleen bedoeld voor de bedrijven die er al zaten voor de renovatie.

Veiliger
En wat houden de werkzaamheden in? De trambaan wordt verhoogd en het fietspad komt vrij te liggen. Ook de Ceintuurbrug wordt verbouwd. Het deel van de straat en de brug zouden veiliger moeten worden. Vanaf 25 juli gaat de gemeente ook 's nachts doorwerken. Alle werkzaamheden zouden begin 2016 af moeten zijn.