Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

SP en GroenLinks: 'Kostendelersnorm werklozen is idioot'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 juli 2015, 15.38 uur

Volgens SP-raadslid Peter Kwint en GroenLinks-raadslid Femke Roosma moet de gemeente de gevolgen van de landelijke kostendelersnorm gaan onderzoeken en mensen die er slachtoffer van worden te hulp schieten.

De kostendelersnorm houdt in dat mensen die in huis wonen met andere volwassenen gekort worden op hun bijstand. Ook als deze andere volwassenen zelf geen inkomen hebben. 'Werklozen worden mogelijk bij hun familie uit huis gejaagd om kortingen te voorkomen. Maar wachtlijsten voor woningen zijn enorm en ook voor de maatschappelijke opvang zijn wachtlijsten. We willen dat Amsterdam deze mensen volgt en waar mogelijk helpt', aldus SP-raadslid Peter Kwint.

De partijen spreken in een persbericht over 'de idiote kostendelersnorm'. GroenLinks-raadslid Femke Roosma: 'We zien nu al dat gezinnen die op straat komen te staan, niet meer bij familie aankloppen vanwege de kostendelersnorm. Gezinnen komen hierdoor in de crisisopvang en jongeren worden uitgeschreven. Dit is enorm schrijnend en leidt ook nog tot hogere maatschappelijke kosten.'

Staatssecretaris op andere gedachten brengen
De kostendelersnorm is onderdeel van de nieuwe landelijke bijstandswet. GroenLinks en de SP vragen van het stadsbestuur de Amsterdamse gevolgen in kaart te brengen, waar mogelijk mensen te helpen en de resultaten van het onderzoek met PvdA-staatssecretaris Klijnsma te delen, in de hoop haar op andere gedachten te helpen.