Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen geweren en pistolen gevonden in liquidatieonderzoek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juli 2015, 20.03 uur

In een opslagruimte in Nieuwegein is vorige week een enorme hoeveelheid wapens gevonden. Onder andere tientallen pistolen en automatische wapens, granaten en zelfs een zelfgemaakte fragmentatiebom zijn in beslag genomen.

Het arsenaal in twee kluizen in twee opslagboxen bestaat uit zeker zestig pistolen en revolvers, negen handgranaten, 36 automatische wapens en grote hoeveelheden munitie. In de boxen is ook een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen. 

In het onderzoek zijn acht mannen aangehouden uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein. Zij zijn door de rechter-commissaris in Amsterdam voor twee weken in bewaring gesteld. 'De vondst en de aanhoudingen vloeien voort uit de liquidatieonderzoeken waarbij ook de mensen die de wapens leveren, worden aangepakt', zei Herman Bolhaar van het Openbaar Ministerie eerder op Radio 1. 

Volgens het OM werd de wapenvondst gedaan in een onderzoek naar een groep verdachten van wie justitie vermoedt dat ze bezig waren met de voorbereiding van 'een of meer zeer ernstige delicten'. Bij de doorzoeking van de woningen en garageboxen van de verdachten en andere betrokkenen is beslag gelegd op telefoons, sim-kaarten, usb-sticks en computers, notitieboekjes, een kilo cocaïne en zeven ons hasj, xtc pillen, twee gestolen snelle personenauto’s , drie vuurwapens met munitie, waaronder een mini-Uzi machinepistool en een zelfgemaakte fragmentatiebom.