Stad

'Homostellen van de wereld, kom trouwen in Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juli 2015, 14.04 uur

Screenshot Youtube
Screenshot Youtube

Amsterdam moet weer de homo-hoofdstad van de wereld worden en daarom moeten homostellen van over de hele wereld in de stad kunnen trouwen. Dat zegt D66 fractievoorzitter Jan Paternotte.

Ondanks de groeiende homo-emancipatie is trouwen voor partners van hetzelfde geslacht in veel landen nog een taboe en daarom niet mogelijk. 'Veel stellen uit dergelijke landen zouden toch graag hun liefde willen bezegelen. Nederland kan dat mogelijk maken door lhbt-stellen van over de hele wereld de kans te bieden in een Hollands huwelijksbootje te stappen', schrijft Paternotte in de Volkskrant.

Op het moment kunnen buitenlandse homostellen in Nederland nog niet trouwen. Een huwelijk in Nederland is bij wet alleen mogelijk wanneer één van de partners in Nederland woont. Volgens Paternotte moet Nederland weer voorop gaan lopen in de emancipatie van homo's. 'Door buitenlandse (lhbt-)stellen in Nederland de mogelijkheid te bieden om te trouwen, stimuleren we wereldwijde acceptatie van het huwelijk voor iedereen. 'Trouwtoerisme' maakt Nederland weer voortrekker van de lhbt-emancipatie, met Amsterdam als Gay Capital of the World.'