Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oud-GroenLinkser wil af van 'racistische' boodschappendienst Picnic

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 augustus 2015, 18.04 uur · Foto: dogoodiebag.com/

Oud-fractievoorzitter van GroenLinks Zuidoost Iwan Leeuwin, wil dat de vandaag gelanceerde online dienst Picnic, dat boodschappen gratis thuisbezorgd, afstand doet van de gekozen bedrijfsnaam. De term zou namelijk staan voor 'pick a nigger' en bedacht zijn door de Ku Klux Klan.

Dat laat Leeuwin op Facebook weten, zo meldt The Post Online. Leeuwin stapte drie weken geleden uit de partij na een conflict met het afdelingsbestuur. Hij is tevens coördinator bij het AD Netwerk Nederland, een organisatie die opkomt voor de belangen van Afrikanen in Diaspora. Met die pet schreef hij vandaag een brief aan de initiatiefnemers van boodschappendienst Picnic.

'Picnic betekent pick a nigger', schrijft hij. 'Graag verneem ik van u wat de beweegredenen zijn, om toch te kiezen voor dit beladen woord. Bent u bereid een daad te verrichten om publiekelijk afstand te nemen van het woord Picnic?', gaat hij verder. Volgens Leeuwin zou het gebruik van de naam niet bevorderlijk zijn voor het 'bewustwordingsproces in de Nederlandse samenleving'. 

Dat het woord picnic racistisch zou zijn, berust echter op een misverstand. Het is een zogenoemde urban legend, die rond 1999 op het internet opdook. Picnic stamt in werkelijkheid af van het Franse pique-nique en kwam rond 1800 in de Engelse taal terecht. Eerder was er ophef rond Leeuwin, omdat hij een pop, die door basisschoolkinderen gemaakt was voor de opening van het Mandelaperk in Zuidoost, op Zwarte Piet vond lijken. Daar heeft hij excuses voor gemaakt.