Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente hoopt Nieuwmarkt 'terug te geven aan voetganger en fietser'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 augustus 2015, 18.37 uur

Vanaf vandaag is een van de drukste delen van Amsterdam autovrij. Op het stukje straat op de Nieuwmarkt kruisen dagelijks honderden auto's, fietsers en toeristen elkaar.

Het plaatsen van de paaltjes was vanochtend nog wel even moeilijk, want de gaten waar ze in moesten komen te staan waren volgegooid met plastic bekertjes. Maar ze staan nu dan toch. Er kwamen verkeersregelaars aan te pas om het verkeer in goede banen te leiden. En dat was ook nodig, want zelfs de politie moest omkeren. 

Lees ook: Marktkoopmannen woest om plannen van 'mafkees' autovrije Nieuwmarkt

Wies Damen van Stadsdeel Centrum hoopt dat de drukte door de paaltjes afneemt. 'Dit stukje is zo druk, met de terrassen aan de ene kant en de markt aan de andere kant. We hopen dat het gebied teruggeven kan worden aan de voetganger en de fietser. Maar dat zal niet makkelijk zijn', zegt Damen.

Maar voor bijvoorbeeld marktkoopmannen kan het nadelig zijn. 'Voor mij als slager is dat niks. Wij moeten er gewoon op kunnen', zegt een iemand die op de markt werkt. Ook niet iedereen ziet het belang van de autovrije straat in. 'Nee, eigenlijk snap ik het niet. Maar misschien omdat er zoveel toeristen zijn. En ook leuk voor de mensen op de terrasjes.'

Lees ook: 'Elke dag een bijna-ongeluk op de Nieuwmarkt'

Voor nu gaat het nog om een proef van drie maanden. Maar als het succesvol blijkt, wordt de straat definitief autovrij. Tussen 07.00 en 11.00 uur 's ochtends is het wel toegestaan om te laden en te lossen.