Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Als wij dit hadden geweten was de naam Picnic niet gekozen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 augustus 2015, 13.25 uur · Foto: Flickr/Franklin Heijnen

De initiatiefnemer van boodschappenservice Picnic, Michiel Muller, zegt dat hij de naam van zijn dienst niet heeft gekozen om aanstootgevend te zijn.

Dat zei hij in een interview met Amsterdam FM. Oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Zuidoost Iwan Leeuwin meent dat de naam 'picnic' racistisch is omdat deze is afgeleid van 'pick a nigger', een term die bedacht zou zijn door de Klu Klux Klan. 'Als wij geweten hadden dat dat de betekenis is van picnic, wat volgens mij gewoon uit het Frans komt en iets heeft te maken met gezellig buiten op het gras met z'n allen eten, dan had ik die naam natuurlijk nooit gekozen', zegt de initiatiefnemer lachend.

Lees ook: Oud-GroenLinkser wil af van 'racistische' boodschappendienst Picnic

'Volgens mij is het iets heel normaals wat je met z'n allen gezellig buiten in de zon doet. Dusja, ik zoek dit er niet achter. Ik kan er verder niet zo veel mee.' Muller wilde verder dan ook niet ingaan op de uitlatingen van de oud-GroenLinkser. 

Picnic is een online supermarkt waar mensen boodschappen kunnen bestellen en gratis laten bezorgen. Een daadwerkelijke winkel heeft Picnic niet. Er kan alleen online besteld worden. Er loopt nu eerst nog een pilot van de dienst.

Dat het woord echt racistisch is, berust op een misverstand. Het werd eind jaren '90 op internet beweerd, maar het woord picnic is afgeleid van het Franse pique-nique. Rond 1800 kwam het woord in de Engelse taal terecht.