Stad

NL
V

Lidie Cohen (67) overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 augustus 2015, 17.28 uur

Lidie Cohen, de vrouw van oud-burgemeester Job Cohen, is overleden. Ze leed al langere tijd aan MS. Afgelopen dinsdag overleed ze op 67-jarige leeftijd.

De laatste tijd ging haar gezondheid sterk achteruit. Ze heeft nog tot op het laatst thuis gewoond, maar overleed in het ziekenhuis.

Als burgemeestersvrouw was Lidie Cohen ondanks haar ziekte erg betrokken bij de stad. Ze ging vaak met haar man mee naar bijeenkomsten. Job en Lidie Cohen werden geprezen om het feit dat ze zo open waren over haar ziekte.

Haar ziekte belemmerde haar natuurlijk wel. Job Cohen zei hierover in een interview met de Volkskrant: ’ (...) verdomd, wat had haar leven anders kunnen lopen als ze die kloteziekte niet had gehad. Ze kón zoveel, ze kon zo verschrikkelijk veel. Ik weet wel zeker dat ze zo wethouder in Maastricht had kunnen worden. En dat had ze dan ook heel goed gedaan. Dat is haar allemaal ontstolen.’

En in een interview met Opzij: ’Toen ik geïnstalleerd werd als burgemeester, redde ze het niet, net op het moment suprême. Dan sta je daar alleen, nou, dan sta je daar wel verdomd alleen. Het ellendige is dat er eigenlijk niks tegen die ziekte te doen is. De afgelopen twintig jaar is het geen spat vooruitgegaan wat medicijnen betreft. Er zijn een paar middelen die de ziekte in verschillende stadia een beetje kunnen tegenhouden, de verschijnselen iets minder heftig maken, maar er is niets wat echt helpt.’

Lidie en Job Cohen leerden elkaar kennen toen ze beiden in Groningen studeerden. Na haar studie werkte ze als lerares Nederlands en decaan. In 1972 trouwden ze, ze kregen twee kinderen.

Maandagmiddag is er in de Duif aan de Prinsengracht een bijeenkomst waar mensen afscheid kunnen nemen. Lidie Cohen wordt in besloten kring begraven.