Stad

NL
V

Sloterdijk krijgt hippe driehoek 'Tuin van Bret'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 augustus 2015, 10.24 uur

Een stuk braakliggend terrein bij station Sloterdijk krijgt een nieuwe bestemming. Er komen onder meer rode containers die verschillende doelen kunnen dienen.

De driehoek tegenover het station krijgt een multifunctionele bestemming.'Doel is om van Sloterdijk een plek te maken die voor veel meer Amsterdammers betekenis krijgt', zegt initiatiefnemer Anthon Faser in De Telegraaf. En er zijn allerlei hippe recycleplannen met de plek. 'Er wordt energie opgewekt middels zonnepanelen, compost wordt gebruikt in de toiletten en er wordt zoveel als mogelijk met materialen en grondstoffen uit de omgeving gewerkt. Het circulaire denken zal het beleid bepalen. In een circulaire economie worden grondstoffen en onderdelen van producten zoveel mogelijk hergebruikt en in de kringloop gehouden of biologisch afgebroken in de natuur', zegt Faser.

Volgens De Telegraaf zal er op de plek energie worden opgewekt, maar worden er ook koffiebonen en grondstoffen voor bier verbouwd. Ook komt er een heuse wijngaard. Naast de rode zeecontainers is het plan dat er ook glazen kassen komen waar een en ander verbouwd kan worden. In de containers kunnen kunstenaars zich met een galerie nestelen of kunnen kleine bierbrouwers zich vestigen. Of kan 'een foodtruckbouwer zijn busjes vertimmeren', meent architect Wouter Valkenier. De containers zouden ook dienst kunnen doen als studio's of vergaderruimten.

De bedoeling is dat de grondstoffen die worden verbouwd op het te realiseren terrein, de 'Tuin van Bret', worden gebruikt in de naastgelegen horecagelegenheid Bret aan het Orlyplein. Volgend jaar moet het plan gerealiseerd zijn. Er zouden eigenlijk kantoren op de plek komen, maar door de crisis ging dit niet door.