Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer boetes geïnd door wielklem bij buitenlanders

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 augustus 2015, 14.27 uur

De inzet van wielklemmen heeft aanzienlijk geholpen bij het innen van boetes bij buitenlandse autobezitters die tijdelijk in de stad zijn. Boetes werden in het verleden vaak niet betaald. Hierdoor liep de stad miljoenen euro's mis.

Er zijn sinds 13 juli - toen de wielklem weer werd ingevoerd - 119 klemmen geplaatst bij buitenlandse auto's die al verschillende boetes hebben gekregen, zo schrijft Het Parool. Cition meent dat het aantal betalingen van boetes van buitenlandse bestuurders is verdrievoudigd.

Sinds 13 juli is er overgegaan tot het inzetten van de wielklem als middel om buitenlandse bestuurders te laten betalen. Van de zestigduizend buitenlanders betaalde vorig jaar nog geen twee procent hun boete. Wethouder Pieter Litjens van Verkeer zegt tegen de krant dat veel buitenlanders expres hun boete niet betalen omdat ze er van bewust zijn dat een incasso in hun land niet wordt geïnd. 

Met Groot-Brittannië, Frankrijk en België zijn geen verdragen over adressen en kentekengegevens. Toeristen uit die landen ontliepen de boetes vaak. Het ging dan om zo'n veertigduizend overtreders. Een wielklem wordt nu gezet bij twee boetes en als de toerist niet heeft betaald.