Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

NV Zeedijk bezorgd om 'fout geld'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 augustus 2015, 11.34 uur · Foto: Jos van Zetten

NV Zeedijk maakt zich zorgen om de terugkeer van 'fout geld' op de Wallen. De organisatie werd in de jaren tachtig opgericht om de buurt op te schonen van drugsdealers en straatprostituees door het opkopen van panden.

Dat is gelukt, na dertig jaar bezit de NV 300 vastgoedobjecten in het gebied waarvan 93 bedrijfspanden. Dat is ongeveer een derde van het aantal winkels op de Zeedijk. Echter constateert directeur Janny Alberts in De Telegraaf dat er vorig jaar iets vreemds aan de hand is. 'Steeds meer ondernemers in de huurpanden krijgen hoge bedragen aangeboden om te stoppen met hun bedrijf. De nieuwe huurder moet dan, meestal tegen een veel hogere huur, het bedrijf rendabel zien te krijgen', zegt ze tegen de krant.

Het is volgens haar onverklaarbaar dat ontwikkelaars panden voor haar neus wegkapen door ver boven de marktprijs te bieden. Waar het geld vandaan komt weet ze niet, maar de gevolgen ziet ze wel. 'Zo’n nieuwe ondernemer moet alles uit de kast halen om winst te maken en wordt dus bijna gedwongen om een extra tafeltje op straat te zetten of via een propper zijn zaak vol te krijgen. Overlast voor bewoners is het resultaat.'