Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

'Amsterdam extra hard voor mensen in bijstand'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 augustus 2015, 00.53 uur

De nieuwe regels voor mensen met een uitkering worden strenger toegepast in Amsterdam dan in andere gemeenten.

Dat vindt de Bijstandsbond. Het gaat om de nieuwe Kostendelersnorm. Door die regel moeten mensen die in huis wonen met andere volwassenen worden gekort op hun uitkering, ook als deze andere volwassenen zelf geen inkomen hebben.

Lees ook: SP en GroenLinks: 'Kostendelersnorm is idioot'

De Kostendelersnorm wordt volgens de bond in Amsterdam "zeer streng" toegepast. Belangrijk is of er sprake is van een commerciële onderhuurrelatie. Als die er is, dan geldt de Kostendelersnorm niet. 'De gemeente Amsterdam verbindt op eigen houtje, strenger dan de wet, allerlei voorwaarden aan de beoordeling of sprake is van onderhuur', zegt een woordvoerder van de bond. 

Zo moeten er sprake zijn van indexering (jaarlijks verhoging van de huur), moet de huur per bank betaald worden en moet er een "zeer uitgebreide en absurde" omschrijving zijn van de rechten en plichten van de huurder. Daarin moet onder andere worden bepaald hoe gemeenschappelijke ruimtes, wc en douche bijvoorbeeld, worden gebruikt.

Lees ook: Voedselbank vreest enorme toestroom nieuwe klanten

De Bijstandsbond zou wekelijks huurders op spreekuur krijgen die niet kunnen bewijzen dat ze huren. Daarom denkt de gemeente dat ze samenwonen met hun huisbaas en worden ze gekort op hun uitkering. 'Die mensen moeten juridische procedures beginnen omdat ze onmogelijk aan de strenge voorwaarden van de gemeente kunnen voldoen.'