Politiek

Gemeente gaat moslimdiscriminatie beter registeren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 augustus 2015, 17.17 uur · Foto: Halil kaya

De gemeente gaat islamofobie voortaan beter en apart registeren, zoals dat ook gebeurd bij antisemitisme en discriminatie vanwege iemands seksuele geaardheid.

D66 en VVD dienden hiervoor een initiatiefvoorstel in, welke met ruime meerderheid is gesteund in de raad. De twee partijen zijn bezorgd over geloofsgerelateerd geweld in de stad tegen islamitische Amsterdammers en instellingen. Twee op de vijf moskeeën in Nederland zouden in de afgelopen tien jaar te maken gehad met gewelddadige incidenten. 'Variërend van een varkenskop voor de deur tot dreigmails en bekladding', schrijft D66 donderdag.

Door het initiatiefvoorstel van D66 en VVD wordt moslimdiscriminatie binnenkort ook als aparte subcategorie geregistreerd, zowel als mensen aangifte doen bij de politie als bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: 'Heel goed dat deze verschrikkelijke incidenten nu zo gaan worden geregistreerd dat er zicht komt. Juist in deze tijd is dat belangrijk. Zodat we er tegen kunnen optreden, maar ook voor het vertrouwen van de moslimgemeenschap in hun recht op vrijheid van godsdienst en bescherming tegen discriminatie.'