Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester Van der Laan eist rectificatie van Quinsy Gario

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 13.47 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan eist een onmiddellijke rectificatie van Quinsy Gario als hij de gemeente niet in contact brengt met de bron die hem zou hebben verteld dat de gemeente Sail boven de herdenking van Kerwin Duinmeijer verkoos. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de activist.

Eerder uitte Van der Laan in het AT5-programma De Burgemeester al zijn boosheid over de tweets die Gario de wereld had ingestuurd. De activist beschuldigde de gemeente van institutionele oogkleppen, omdat de gemeente Sail belangrijker zou vinden dan de herdenking op Kerwin Duinmeijer. Achteraf bleek dat de organisatie achter de herdenking helemaal geen herdenking organiseerde en geen vergunning had aangevraagd.

Terwijl we het over de NRC hebben heeft @AmsterdamNL de #KerwinDuinmeijer herdenking afgelast door @sailamsterdam. Money over black lives.

— Quinsy Gario (@quinsyg) August 14, 2015

'Een beschuldiging via Twitter is snel gemaakt. Wij tillen hier echter zwaar aan en verwachten van onze gesprekspartners dat ze ons behandelen zoals ze zelf ook behandeld willen worden: eerlijk', zo schrijft de burgemeester.

Gario zegt vandaag in de Volkskrant dat hij Van der Laan tevens enkele weken geleden heeft gevraagd om persoonlijke beveiliging, omdat hij wordt bedreigd. In een brief werd hem verteld dat hij beter de politie kon bellen als er wat aan de hand is. Het Openbaar Ministerie laat hierop weten dat gemeentes sowieso niet gaan over persoonsbeveiliging. 'Dit wordt altijd besloten door de hoofdofficier en niet door de gemeente.'