Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Meer roetveegpieten tijdens intocht Sinterklaas

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 augustus 2015, 15.33 uur · Foto: Mark

Tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad zullen er dit jaar een dubbel aantal roetveegpieten rondlopen ten opzichte van vorig jaar. Dat zegt de organisatie tegen AT5. Zij weerspreekt hiermee het eerdere bericht dat Zwarte Piet compleet in de ban zou worden gedaan.

Het AD meldde dat Zwarte Piet niet meer te zien zou zijn tijdens de intocht. De krant schreef dit basis van wat Harold Verwoert van de Pietengilde zou hebben gezegd tijdens het eerste Pietencongres in Culemborg. Verwoert zegt boos te zijn over het besluit: 'Ik vraag me af of dit een oplossing is, of dat ze de traditie gewoon aan het veranderen zijn.'

Pam Evenhuis, woordvoerder van Sint in Amsterdam, laat aan AT5 weten dat het verhaal absolute onzin is: 'Ook dit jaar is er een mix van zwarte en roetveegpieten tijdens de intocht.' Vorig jaar liepen er zo'n 25 procent roetveegpieten rond. Dit jaar wordt dat aantal verdubbeld. 

Vrijdag bracht het anti-racismecomité van de Verenigde Naties (VN) hun rapport uit over Zwarte Piet. De VN riep hierin de Nederlandse overheid op om actief zijn best te doen om de karaktertrekken te ontdoen die mensen als racistisch ervaren. Premier Mark Rutte zei in een reactie dat de overheid niks gaat veranderen aan de traditie: 'Hoed je voor een land waar de staat bepaalt hoe een volkstraditie eruit ziet. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek.