Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners Negen Straatjes klagen over drukte

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 augustus 2015, 20.40 uur

Dat het drukker wordt in de binnenstad is een geluid wat steeds meer wordt gehoord. Ook bewoners van de populaire Negen Straatjes klagen nu over de drukte.

Carla Hoffschulte deed buurtonderzoek naar de drukte. Ze is net afgestudeerd aan de nieuwe studie Urban Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgens Hoffschulte is het punt van verzadiging bijna bereikt volgens de buurtbewoners. Dit schrijft Het Parool.

'De nadelen wegen voor hen onderhand zwaarder dan de voordelen. Maar de reacties lopen uiteen. Een aantal ondervraagden zei zich niet te ergeren aan de toenemende drukte en vindt dat dat gewoon hoort bij ­leven in de stad', zegt Hoffschulte.

Behalve fietsende groepen toeristen en het verdwijnen van buurtwinkels, baart de komst van meer Airbnb-locaties de buurtbewoners zorgen. Daardoor zou de verhouding vaste en tijdelijke bewoners uit balans raken. Het is niet de eerste keer dat bewoners en winkeliers van het gebied klagen over de drukte. In 2009 klaagden ondernemers bijvoorbeeld al over de geparkeerde fietsen op de smalle stoepen in het gebied. 

Er is veel bezorgdheid over de toegenomen drukte, maar er is ook een gevoel van trots volgens Hoffschulte. 'Men is ook trots op de buurt en vindt het leuk dat veel bezoekers het fijn vinden in de Negen Straatjes.'