Start van hoofdcontent

Stad

nl

Site politie weer bereikbaar. 'Te grote foto was het probleem'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 augustus 2015, 23.59 uur

Niet een DDoS-aanval, maar een te grote foto die door te veel mensen tegelijk werd bekeken. Daardoor was de site van de politie zondag urenlang onbereikbaar, zegt de politie zelf.

De problemen zijn verholpen en de site politie.nl is weer bereikbaar. Het gaat om een foto van een lichaam dat een paar dagen geleden was gevonden in een koffer in de Maas in Maastricht. De politie maakte de afbeelding zondag openbaar, omdat rechercheurs nog niet weten wie het slachtoffer is en waaraan ze is overleden. 'Het was een grote foto, veel megabytes. Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken. We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken', zegt een politiewoordvoerster.

De foto was zondagmiddag rond 15.30 uur gepubliceerd. Een uur later ging de site uit de lucht. Vanwege de storing was het niet mogelijk om aangifte via internet te doen. De noodnummers 112 en 0900-8844 waren gewoon bereikbaar.

Aanvankelijk sprak de politie van een zogeheten Distributed Denial of Service-aanval (DDoS). Daarbij sturen aanvallers een grote hoeveelheid verkeer tegelijk naar bepaalde servers. Die kunnen de druk niet aan en worden tijdelijk onbereikbaar. Eerder deze maand was kabelaar Ziggo de dupe van een grote aanval. Klanten konden niet of nauwelijks het internet op. Ook de site van de Volkskrant was anderhalf uur onbereikbaar na een DDoS-aanval.