Start van hoofdcontent

112

NL
V

OM binnenkort in gesprek met RIVM over containerbaby

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 september 2015, 18.17 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) kan, indien dat nodig blijkt, via de rechter het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dwingen de medische gegevens van de zogenoemde containerbaby te overhandigen.

Dat dat zegt officier van justitie Rob Kloos aan in het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Reportage van aanstaande zaterdag. Eerder meldde het programma zelf dat het OM de plannen al zou hebben om naar de rechter te gaan. 'Die conclusie is voorbarig. Wij nemen pas een besluit nadat we de zaak inhoudelijk hebben besproken met het RIVM', aldus het OM. 

Het krijgen van de medische gegevens zijn een laatste strohalm in het onderzoek naar de baby die in oktober vorig jaar in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam werd aangetroffen. Tot op heden weigert het RIVM de gegevens aan politie en justitie te overhandigen.

De rechercheurs gaan er vanuit dat de baby in het ziekenhuis is geboren omdat het een hielprik heeft gehad. Deze gegevens moeten dan bekend zijn bij het RIVM. De politie en het OM hebben het RIVM daarom dringend verzocht hen de gegevens te overhandigen. Het Rijksinstituut wil dit echter niet en doet een beroep op het medisch beroepsgeheim.

Als het RIVM bij haar standpunt blijft kan het OM proberen om bij hoge uitzondering de medische gegevens in deze zaak alsnog via de rechter op tafel te krijgen.