Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overvallers Heemstedestraat riepen: 'Jullie vuile Joden. Nu is het van ons'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 11.52 uur · Foto: Foto ingestuurd via AT5 Whatsapp (06-51190938)

Het hoogbejaard echtpaar dat vorige maand zwaar werd mishandeld bij een overval in hun woning aan de Heemstedestraat heeft een interview gegeven.

Het stel, Samuel (87) en Diana (86), verblijft nu op een revalidatieafdeling in het ziekenhuis. Onlangs hadden ze een gesprek met een journalist van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW). Ze zitten allebei in een rolstoel. Diana heeft nog altijd zoveel pijn dat ze geen zin heeft om te eten en Samuel is sinds de overval praktisch blind.

Lees ook: Mijn vader is onherkenbaar geslagen

Emanuel, het enige kind van het echtpaar,  was zo verontwaardigd over de mishandeling dat hij een foto van zijn toegetakelde vader vrijgaf. Hij moest geopereerd worden. Ook zijn vrouw moest worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Het stel liet twee mannen, die zich voordeden als agenten hun woning binnen. De bejaarden werden door het duo gedrogeerd, vastgebonden en zwaar mishandeld. De woning wordt doorzocht en de overvallers gaan er met geld en diverse waardevolle spullen vandoor. 

Schoppen
'De overvallers bleven maar slaan. (...) Samuel zei nog, sla mij niet mijn vrouw. (...) Hij heeft zijn heup gebroken en zag helemaal zwart van de zwarte plekken (...) Ook toen we vastgebonden op de grond lagen bleven ze maar schoppen', is te lezen in het interview. Volgens de slachtoffers zijn de twee daders rond de 40 en 50 jaar en hebben ze een Arabisch, Marokkaans uiterlijk. 'De een was mager en de ander had een dik gezicht. Maar ze spraken vloeiend Nederlands. Ze wisten precies wat ze moesten zoeken en wat ze moesten doen.'

'Jullie vuile Joden'
Tijdens de overval zijn veel sieraden gestolen. Er waren zoveel juwelen omdat de vader van de vrouw diamantslijper was. 'Ze wilden mijn vinger eraf snijden toen ik mijn ring er niet snel genoeg af kreeg. Kijk, hier is nog een flinke snee.'  ‘Jullie vuile Joden,’ zeiden ze. ‘Jullie moeten het niet dragen. Jullie hebben het al te lang gedragen. Nu is het van ons.'

Diana groeide op in Parijs, waar zij als meisje vanwege het werk van haar vader naartoe verhuisde. Tijdens de oorlog werd het gezin verraden en opgepakt. Diana werd samen met haar moeder, tweelingbroer en andere broer naar Birkenau getransporteerd en daarna naar Auschwitz. Dit was rond haar dertiende jaar. Alleen Diana en haar moeder overleefden de verschrikkingen. Ze laat het nummer op haar arm zien. 'En op mijn buik heb ik nog littekens van de hond die mij heeft gebeten in het kamp. Omdat ik niet vlug genoeg liep. Ik ben drieënhalf jaar lang geslagen door de moffen, maar nog meer door deze rotzakken.'

Toekomst
Zoon Emanuel heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Dat bedrag staat inmiddels op 12.000 euro, spontaan ingezameld door mensen die de berichtgeving lazen of tv-uitzendingen zagen over de overval. Emanuel hoopt dat hij zijn ouders op hun oude dag nog mee kan nemen zijn huis om ze te verzorgen. 'Het lijkt mij voor nu onmogelijk dat ze nog langer op zichzelf blijven wonen. Ik hoop dat ze snel revalideren en dan laat ik hun spullen naar hier overbrengen, zodat ze nog een paar jaar leuk kunnen leven en deze verschrikking achter zich kunnen laten', aldus Emanuel.

De daders zijn nog niet gepakt.

Lees het hele interview 'Een wrede beroving' op de site van NIW