112

NL
V

Route City Swim ingekort, twintig gevallen onderkoeling

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 september 2015, 20.39 uur

De organisatie heeft besloten de route van de Amsterdam City Swim in te korten nadat zo'n twintig zwemmers onderkoeld uit het water zijn gehaald. Alle zwemmers zijn inmiddels binnen.

Dat laat de organisatie weten. 'De lus op de Amstel is uit het parcours gehaald, de gezondheid van de deelnemers staat boven alles. Bij vorige edities is hetzelfde gebeurd bij enkele zwemmers, maar nu leken de verschijnselen toch iets ernstiger te zijn.' Er werden meerdere ambulances uit voorzorg opgeroepen, ook is er een traumateam opgeroepen. Er deden ruim 2500 mensen mee aan de twee kilometer lange zwemtocht.

Eén van de zwemmers die is gecheckt op onderkoelingsverschijnselen, vertelt wat er met je gebeurt. 'Op het laatste stuk ging het mis, op de Amstel hadden we de stroming tegen en werd het heel koud. Je wordt een beetje groggy, je zwemt wel door. Je merkt het pas als je uit het water stapt, je hebt geen macht meer in de benen. Mijn temperatuur was 34 graden, nu is het weer 36 en mocht ik weg.'

Rond 20 mensen hebben door lage watertemperatuur onderkoelingsverschijnselen opgelopen bij #cityswim. Alle zwemmers zijn binnen.

— Brandweer AA (@BrandweerAA) September 6, 2015