Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Hulp mariniers bij evacueren patiënten VUmc'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2015, 19.57 uur

Het VUmc is dinsdag aan het einde van de middag druk bezig met het evacueren van honderden patiënten.

De evacuatie is nodig nadat dinsdagochtend een waterleiding knapte. Het ziekenhuis moest worden ontruimd door de gevolgen van de wateroverlast. Van de 339 aanwezige patiënten kan een aantal naar huis, de rest wordt elders ondergebracht.

Tientallen ambulances staan klaar om patiënten naar andere ziekenhuizen te vervoeren. 'Ambulancecapaciteit is het probleem niet', verklaarde VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos dinsdag in een persgesprek. 'We hebben maar twee liften tot onze beschikking en die werken langzamer dan normaal. De patiënten veilig het ziekenhuis uit krijgen kost dus veel tijd'.

Lees ook: Liveblog: Overstroming bij VUMC; evacuatie patiënten in gang gezet

Mariniers
Indien nodig kunnen brandweerlieden en zelfs mariniers bijspringen, aldus Bos. 'Je moet je dan voorstellen dat die helpen met het tillen van spullen via de trappen', aldus Bos.  

Utrecht
De geëvacueerde patiënten van het VU Medisch Centrum worden overgebracht naar ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving. Zo vangt het AMC 125 tot 150 patiënten op. Tien mensen zijn naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gebracht. Vijf mensen gingen naar het Medisch Centrum Alkmaar, eentje naar het LUMC in Leiden.

Het UMC in Utrecht, net als het VUmc een academisch ziekenhuis, opent zijn Calamiteitenhospitaal. 'Daar worden 75 mensen opgevangen', aldus Bos. Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam heeft zo'n vijftig bedden beschikbaar. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het OLVG, kunnen elk zeker tientallen patiënten ontvangen.

Lees ook: Bestuursvoorzitter AMC: 'We zien wel hoe lang de VUmc patiënten hier moeten blijven'

Rond 17.00 uur hebben 63 patiënten het VU Medisch Centrum verlaten.