Start van hoofdcontent

Stad

nl

Activist wil omstreden nekklem in de ban: 'Bewust niet getraind door de politie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 september 2015, 13.42 uur

De politie moet stoppen met de nekklem. Die wordt wel gebruikt, maar niet onderwezen en ook niet getraind. Dat is wel het geval bij het gebruik van vuurwapens, pepperspray en handboeien. Advocaat Willem Jebbink eiste woensdag in een kort geding in Den Haag een verbod op het gebruik van de nekklem.

Volgens de landsadvocaat wordt de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat de nekklem niet wordt aangeleerd of getraind, gebeurt bewust, zei de raadsman. Dat gebeurt zodat agenten 'de techniek zo weinig mogelijk toepassen. Alleen als laatste redmiddel'. Volgens de Staat tot zal het verbieden van bepaalde vormen van geweld echter tot onwerkbare situaties leiden: Een individuele agent moet zelf kunnen beslissen welk middel hij toepast'.

Lees ook: Advocaat: 'Ook in Amsterdam man dood door nekklem politie'

Jebbink heeft het kort geding aangespannen namens activist Frank Van der Linde, die naar eigen zeggen vorig jaar bij een protest in Amsterdam in de nekklem werd genomen. 'Pas toen ik hoorde over Mitch Henriquez besefte ik hoe gevaarlijk dat destijds geweest is', vertelde Van der Linde daar woensdag over. De Arubaan Henriquez stierf begin van de zomer hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt.

Lees ook: Zorgen bij Amsterdamse agenten om mogelijk afschaffen nekklem

Als activist die geregeld deelneemt aan demonstraties, loopt Van der Linde nog meer risico dan andere burgers om met de nekklem te maken te krijgen, betoogde zijn advocaat woensdag voor de rechtbank in Den Haag. De landsadvocaat twijfelt er daarentegen aan of Van der Linde wel de aangewezen partij is om dit verbod te eisen. Volgens advocaat Jebbink hebben de moeder, zussen en neef van Henriquez zich achter het doel van het kort geding geschaard. In die zijn zaak inmiddels vijf agenten als verdachte en werden op non-actief gezet.

Lees ook: Omstreden nekklem voorlopig nog niet in de ban