Stad

Video: Koning en burgemeester missen penalty's bij daklozenvoetbaltoernooi

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 september 2015, 20.20 uur

Koning Willem-Alexander heeft op het Museumplein het wereldkampioenschap voetbal voor dak- en thuislozen geopend. Dat deed hij door een penalty te missen. Pas bij een tweede poging wist de koning het net wel te vinden. Burgemeester Eberhard van der Laan schoot twee keer mis.

De eerste poging van koning Willem-Alexander deed veel denken aan de beruchte penalty van Clarence Seedorf uit 1997, toen het Nederlands Elftal tegen Turkije speelde. De bal ging over het doel en bleef ternauwernood binnen het stadion. Seedorf kreeg geen tweede kans, de koning wel en was toen wel trefzeker.

abc5media_video_1

Ook Van der Laan mocht op doel schieten, maar ondanks de voetballes die hij kreeg van Ajax-trainer Frank de Boer, miste hij tweemaal. Behalve penalty's nemen zal koning Willem-Alexander ook de wedstrijden van het Nederlands damesteam tegen Argentinië en het herenteam tegen Noord-Ierland bijwonen. 

Aan de dertiende editie van de Homeless World Cup doen 64 teams mee met in totaal vijfhonderd spelers uit 49 landen. De deelnemers hebben te maken met uiteenlopende situaties, zoals verslaving, psychosociale stoornissen, gedragsproblemen of geldproblemen. Straatvoetbal is voor velen een uitlaatklep en een middel om hun leven weer op de rit te krijgen.

Lees ook: Nigeriaans daklozenvoetbalteam geweigerd in Nederland

De organisatie van het toernooi is in handen van de Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en de gemeente. Het WK wordt elk jaar gehouden op een bijzondere locatie. Eerdere edities vonden onder meer plaats naast de Eiffeltoren in Parijs en op Copacabana Beach in Rio de Janeiro. Het toernooi duurt tot en met 19 september.

Bekijk hier de AT5-serie Homeless World Cup, waarin op het toernooi wordt vooruitgeblikt.