Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingenwerk vreest 'humanitaire noodtoestand' op Centraal Station

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 september 2015, 18.09 uur

Vluchtelingenwerk Nederland vreest dat er de komende dagen steeds grotere groepen vluchtelingen op Centraal Station zullen stranden.

Vluchtelingen komen vaak laat op Centraal Station aan en kunnen daarom niet meer per trein doorreizen naar Ter Apel. 'Als er niet snel een oplossing komt, dan vrees ik dat er steeds grotere groepen zullen moeten overnachten op Centraal Station', zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk. 'Voor kleine kinderen was er nog wat geregeld de afgelopen dagen maar die zit vol. Het is eigenlijk een humanitaire noodtoestand op Centraal Station.'

De vluchtelingen komen op allerlei manieren Nederland binnen; met internationale treinen uit Duitsland en België bijvoorbeeld. Ook smokkelaars actief die mensen met busjes en vrachtwagens het land binnenrijden.

Lees ook: Vluchtelingen missen trein en slapen op Centraal Station

De politie is vanmiddag bezig geweest om enkele tientallen vluchtelingen op weg te helpen naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. De mensen worden er geregistreerd. De politie helpt ze met een treinkaartje en zet ze op de trein. In Ter Apel is het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar asielzoekers die net in Nederland zijn worden opgevangen en waar de asielprocedure begint.

Volgens de politie is het maandag een van de eerste keren dat een groep vluchtelingen op het station staat.

Lees ook: 'Ik ben veertig dagen onderweg, mijn familie is vermoord in Syrië'