Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder Verheijhal in Oost tweede grote vluchtelingenlocatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 september 2015, 22.08 uur

Ook de Wethouder Verheijhal, een sportzaal aan de Polderweg in Oost, zal ingericht worden als opvanglocatie voor vluchtelingen die zich op Centraal Station melden, naar nog niet in de centrale opvanglocatie in Ter Apel terecht kunnen. Het is nog niet bekend wanneer de opvang de deuren zal openen en hoeveel vluchtelingen er terecht kunnen.

Omwonenden zullen in de loop van morgenochtend per brief geïnformeerd worden over de noodopvang aan de Polderweg. De Wethouder Verheijhal is de tweede tijdelijke opvanglocatie in de stad. Vandaag werd Sportcentrum Caland aan de Eliza van Calcarstraat in Osdorp al ingericht om plek te bieden aan 300 asielzoekers. Daar is rond 19:30 uur vanavond een eerste groep van zo'n 20 vluchtelingen aangekomen. 

Als de opvang in Nieuw-West vol raakt, zal ook de Wethouder Verheijhal in gebruik genomen worden. In totaal is de stad van plan om zo'n 1500 asielzoekers tijdelijk op te vangen, totdat Ter Apel de asielaanvraag in behandeling kan nemen. De bedoeling is dat de stad de komende dagen telkens nieuwe locaties opent, waar zo rond de 300 vluchtelingen terecht kunnen, tot het totaal van 1500 plekken bereikt is.

Asielzoekers die vanavond in Nieuw-West aankomen, zullen binnen een week doorstromen naar Ter Apel. Hoe lang de opvanglocaties in de stad openblijven, hangt af van de instroom van mensen uit Europa, zo laat wethouder Eric van der Burg (VVD, Zorg en Welzijn) weten. 

Lees ook: Tijdelijke opvang voor 1500 vluchtelingen die aankomen op Amsterdam CS