Start van hoofdcontent

video

nl

Buurtbewoners Nieuw-West heten vluchtelingen welkom: 'Geen betere reden om niet te trainen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 september 2015, 13.38 uur

Rond 19:30 uur is vanavond een eerste groep vluchtelingen aangekomen bij de tijdelijke noodopvang Sportcentrum Caland aan de Eliza van Calcarstraat in Osdorp. Het ging om ongeveer 20 mensen, later op de avond worden nog meer groepen verwacht.

Veel buurtbewoners hadden zich rond het pand verzameld, om spullen te brengen, of om zich aan te melden als vrijwilliger. Zo bracht een jongen, lid bij handbalvereniging Westside, een tas met kleding naar de sporthal waar hij normaal traint. 'Ik wil een spandoek ophangen, waarmee we de vluchtelingen welkom heten namens onze vereniging'. Teleurgesteld dat hij de komende dagen niet kan trainen, is hij niet: 'Dit is een goede reden'. 

Een vrouw komt een gitaar brengen. 'Die staat al heel lang bij ons thuis en wordt niet gebruikt. Hier komen 300 mensen, er moet wel iemand bij zitten die deze gitaar kan bespelen en ik denk dat ze dat wel kunnen gebruiken, wat muziek'. Ondertussen vullen veel buurtbewoners formulieren van het Rode Kruis in, waarop ze aangegeven als vrijwilliger te willen helpen bij de opvang.

'We willen ze helpen met eten uitdelen, of psychologische support, even kletsen met ze. Of spelen met kinderen, dat soort dingen.', laat een jonge vrouw weten. 'Het is goed om mensen te helpen en ik wil ook de situatie beter begrijpen. Je krijgt veel mee op televisie, maar ik wil het van dichtbij meemaken, ik wil het voelen'. 

Naast de sporthal in Osdorp, wordt ook de Wethouder Verheijhal in Oost ingericht tot opvanglocatie voor vluchtelingen. Daarnaast bieden De Regenboog Groep en de Protestantse Diaconie de komende weken nachtopvang aan vluchtelingen aan in het inloophuis Blaka Watra aan de Droogbak, vlakbij Centraal Station. Daar kunnen vluchtelingen gedurende één nacht slapen, om de volgende dag door te reizen naar de centrale opvang in Ter Apel.

Lees ook: Tijdelijke opvang voor 1500 vluchtelingen die aankomen op Amsterdam CS