Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente schaft hondenbelasting af

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 september 2015, 12.11 uur · Foto: Peter de Neef

Amsterdamse hondenbezitters hoeven vanaf volgend jaar geen hondenbelasting meer te betalen. Dat blijkt uit de vanochtend gepresenteerde gemeentebegroting voor 2016.

Hondenbezitters betalen jaarlijks per hond ruim honderd euro belasting aan de gemeente. In totaal wordt er jaarlijks 1,7 miljoen euro verdient aan de hondenbelasting. Tien procent van dat geld ging op aan administratiekosten, terwijl dertig procent werd besteed aan 'hondenbeleid', zoals het aanleggen van uitlaatveldjes. De rest van de inkomsten kwam terecht in de algemene pot van de gemeente. Anders dan bij de afvalstoffenheffing, bestond er geen kwijtschelding van de hondenbelasting voor hondenbezitters met een minimuminkomen.

De SP is blij met de maatregel . 'Dit is een goede maatregel waarvan heel veel Amsterdammers direct het effect zullen merken. Tien jaar geleden hebben wij hier voor het eerst om gevraagd, en telkens bleek er geen meerderheid voor onze plannen. Heel mooi om te zien hoe we hier nu vanuit het stadsbestuur het verschil in kunnen maken', aldus raadslid Daniël Peters.

Extra schoonmaakbuget
Daarnaast trekt de gemeente eenmalig 800.000 euro uit voor het schoonhouden van de stad. Dit naar aanleiding van kritiek over de rotzooi na de Gay Pride en na afloop van de warme zomerdagen in het Vondelpark.

Ook wordt de reclamebelasting geschrapt en gaat de afvalstoffenheffing naar beneden. Met de maatregelen wil het College het leven voor Amsterdammers goedkoper maken. 'Het op orde brengen van de stadsfinanciën gaat door, stapje voor stapje', aldus de gemeente.