Start van hoofdcontent

video

nl

Woningbouwverenigingen onderzoeken of ze plek hebben voor vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 september 2015, 21.05 uur

Verschillende Amsterdamse woningbouwverenigingen zijn aan het inventariseren of en hoeveel plek ze hebben voor de opvang van asielzoekers.

Het gaat onder meer om Ymere, Rochdale en de Zwerfkei. De laatste is een bedrijf dat lege panden beheerd, onder meer voor antikraak, zij hebben vanmiddag een gesprek met de gemeente over de opvang.

Woningbouwvereniging Rochdale laat aan AT5 weten dat ze het belangrijk vinden om ook 'een steentje bij te dragen' aan de vluchtelingenproblematiek. Naar verwachting zal later vandaag bekend worden hoeveel plekken er beschikbaar zijn.

Stadgenoot heeft drie locaties die de gemeente kan gebruiken. Het gaat om één locatie waar een paar honderd mensen in kunnen en twee kleinere locaties. Het gaat dan om kantoorpanden en mogelijk een kerkgebouw. De gemeente moet beoordelen of de ruimtes geschikt zijn voor vluchtelingenopvang.

111 vluchtelingen
Sinds begin deze week komen er veel vluchtingen met de trein aan op Centraal Station. Gisteren werd in Amsterdam de eerste plek geopend voor noodopvang in Amsterdam, dat is in Sportcentrum Caland in Osdorp. Er zijn 300 bedden neergezet en daar zijn er nu 111 van bezet. Ook de wethouder Verheijhal in Oost is ingericht als noodopvang voor vluchtelingen, daar staan 200 bedden die worden pas bezet als alle bedden in Sportcentrum Caland zijn bezet. In de Verheijhal staan de bedden in de sportzaal, de kleinere ruimtes daar zijn ingericht recreatieruimtes.