Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester Van der Laan bij kiss-in voor Russische LGBT'ers: 'We doen het met z'n drieën'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 september 2015, 19.41 uur

Een kleine honderd mensen heeft vanochtend bij de Hermitage geprotesteerd tegen het terugsturen van LGBT'ers naar Rusland. Dat deden ze door een petitie te ondertekenen en met een massale kiss-in. En dat laatste heeft ook de aanwezige burgemeester Eberhard van der Laan geweten.

Het protest vond plaats in de Hoftuin, net naast het museum dat de verbintenis tussen Amsterdam en Rusland symboliseert. In dat land is in 2013 een wet aangenomen die 'het propageren van niet-traditionele relaties bij minderjarigen' strafbaar stelt. In de praktijk betekent dit, dat het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LGBT-gemeenschap, zoals een regenboogvlag, strafbaar is. Ook praten over homoseksualiteit met jongeren is verboden. 

Sinds enige tijd zijn LGBT'ers uit Rusland aangemerkt als een risicogroep, waardoor ze makkelijker een verblijfsvergunning krijgen. Voor veel asielzoekers die al in Nederland zijn, geldt dat volgend de demonstranten niet. Voor deze groep, en voor de kwetsbare situatie waarin bijvoorbeeld homo's verkeren in landen als Irak en Iran, vroeg het protest aandacht. 

Ook burgemeester Van der Laan was bij het protest aanwezig en hield, net als SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en Dolly Bellefleur, een toespraak. En die laatste had ook nog wel een kus over voor de burgervader, zoals de video laat zien.