Stad

NL
V

'Met een warme bloempot tussen de dijen' kamperen voor een kavel in Noord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 september 2015, 01.23 uur

Al vier weken kamperen tientallen Amsterdammers op een drassig stukje grond aan de Buiksloterham. Reden: de uitgifte van de populaire zelfbouwkavels. De populairste kavels worden namelijk verkocht aan de langst wachtenden en dat levert toch wel bijzondere taferelen op.

Ondanks de voortdurende regen houden de campinggasten er de moed in, het gaat voor veel mensen immers om het verwezenlijken van een droom. De grondwaarde van de kavels loopt in sommige gevallen op tot meer dan vier ton en dan heb je dus nog geen huis. 'Mijn favoriete plekje is op Steigereiland, maar ik denk dat ik een beetje achterin zit dus ik ga ook alternatieven zoeken', zegt één van de kampeerders.

Vanwege de jaarlijks terugkerende kavelcampings in de stad, is er in de gemeenteraad discussie ontstaan over de tijdrovende manier van uitgifte. De kampeerders zeggen daarentegen helemaal niets te voelen voor het alternatieve plan van loting. 'Als je hier gaat staan dan heb je in ieder geval kans en een mogelijkheid en ik moet nog twee en een halve week.'

Dit jaar hebben de kavelkampeerders wel een beetje pech met het weer want het blijft maar gieten en dan sta je daar in Noord met je tent. 'Als het zo regent is het wel een beetje troosteloos en dan moeten we aan de warme potten. Je kan dus een bloempot op het gasfornuis zetten en dan wordt het warm en dan is het een soort kachel', vertelt een kampeerder. 'En die doe je dan lekker tussen je dijen', voegt iemand anders daar beeldend aan toe.

Voor de kampeerders is het nog even doorbijten, op 10 oktober mogen ze zich inschrijven en kunnen ze eindelijk weer naar huis toe.