Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

'Verward wezen huist in verborgen ruimte onder Zeilbrug'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 september 2015, 01.29 uur

Amsterdam kent vele verborgen plekken. Plaatsen die we misschien dagelijks passeren, maar die grondig aan het oog onttrokken zijn. Een aantal van die plekken staat vanaf dit weekend centraal tijdens Kunst aan de Schinkel.

Eén van die verborgen plekken is een betonnen ruimte onder de Zeilbrug, die de Zeilstraat en de Hoofddorpweg in Zuid met elkaar verbindt. Pal onder de brug, zo leerde organisator van Kunst aan de Schinkel Marisol Ferradás twee jaar geleden, bevindt zich een betonnen bak, die vroeger in gebruik was als machinekamer. 'Hier moeten we iets mee, met kunst', blikt Ferradás terug op het moment dat ze de ruimte ontdekte. 

Twee jaar later is het zo ver en is de kelder ingericht als tijdelijke expositieruimte, waar mensen een kijkje kunnen nemen. Kunstenares Ola Lanko ontwierp een schuilkelder, waarin een 'verward wezen zich terug heeft getrokken, om grip te krijgen op de wereld en de beelden om zich heen'. Lanko, die drie jaar geleden aan de Rietveld Academie afstudeerde, maakte daarbij gebruik van de karakteristieken van de imposante ruimte. 

Naast de ruimte onder de Zeilbrug, zijn ook tal van andere plekken rond de Schinkel onderdeel van de kunstexpositie, die tot en met 8 november te bezoeken en bezichtigen is. Meer informatie is te vinden via de website van de organisatie.