Stad

NL
V

Lloyd en NS willen nieuw hotel op spoorplein Muiderpoort

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2015, 16.44 uur · Foto: Google Maps

Het Lloyd Hotel en de NS willen een nieuw hotel bouwen op het Oosterspoorplein tussen de perrons van Muiderpoortstation. Vanavond moeten bewoners van de Indische, de Dapper- en Oostpoortbuurt overtuigd worden van de plannen voor Hotel Holland.

'We willen van het Oosterspoorplein weer een fijne levendige plek maken, zegt de algemeen directeur van het Lloyd Hotel', Otto Nan tegen het Parool.

Nieuwe horeca
Maar het Lloyd en de NS denken niet alleen aan een hotel. Ook de monumentale panden rond het plein zouden een nieuwe bestemming moeten krijgen. 'Er staan allerlei gebouwen rond het plein, zoals de vroegere woning van de stationschef, die we ook willen omarmen. Het zijn veel kleine gebouwen dus we zouden graag veel verschillende dingen op een plek zien'. De ondernemingen hopen met aantrekkelijke huurprijzen nieuwe horecaondernemers naar de plek te trekken.

Hotel Holland moet als voorbeeld gaan dienen voor een bredere samenwerking tussen het Lloyd en de NS. Zij willen verspreid door heel Nederland hotelkamers gaan maken in, veelal monumentale stationsgebouwen. 'Het is begonnen na gesprekken met de NS over het seinwachtershuisje bij het Centraal Station als hotelkamer. Dat bleek te gevaarlijk. Maar toen kwamen we er wel achter dat de NS door heel Nederland vastgoed bezit dat leegstaat, zoals stationsgebouwen, stationschefwoningen en spoorwegpolitiegebouwen', zegt Nan.

Spreiding toeristen
Volgens Nan staat de gemeente positief tegenover de bouw. Zo zou het hotel in Oost bijdragen aan de spreiding van toeristen over de stad. De directeur van het Lloyd Hotel hoopt vanavond buurtbewoners te overtuigen van de plannen. Om 19.00 uur is er een informatiebijeenkomst in Q-factory.