Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderpsychologen al maanden niet betaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2015, 20.12 uur

Facturen die niet of veel te laat worden betaald, privacygegevens die niet zijn afgeschermd en veel bureaucratische rompslomp. Sinds de gemeente de wet op de jeugdzorg uitvoert, gaat er veel mis, zegt een groep Amsterdamse kinderpsychologen.

En dat komt de kinderen die de zorg nodig hebben niet ten goede. Maar ook de professionals die de zorg moeten leveren ondervinden problemen. Zo krijgen kinderpsychologen Ruth Willems en Jeanine Bosselaar al maanden niet betaald.  

'We hebben echt moeite met overleven. We hebben een heel groot deel van onze inkomsten nog niet binnen', stelt Bosselaar. 'Al sinds januari van dit jaar zijn we aan het werk, maar we hebben nog geen cent binnengekregen'.

Verantwoordelijk wethouder Kukenheim (Jeugdzorg) ontkent echter dat er op grote schaal problemen spelen bij de gemeente. 'Je ziet dat er verschillende systemen voor facturatie worden hanteert. Dat krijg je als je zo'n enorme transitie in de jeugdzorg inricht zoals dat nu gebeurt is. Het is niet zo dat heel veel mensen niet betaald krijgen. Iedereen die op welke manier dan ook facturen bij ons aanlevert voor zorg voor kinderen en die ook een contract heeft met Amsterdam krijgt gewoon betaald.'

'Gezinstherapie is lastig'
Ouders die kiezen voor co-ouderschap hebben soms één kind bij de vader en één kind bij de moeder ingeschreven. Als de ouders dan in verschillende gemeenten wonen kan het ene kind soms wel bij de psycholoog worden behandeld en de ander niet. Gezinstherapie wordt dan wel heel lastig.