Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Inspectie kon zelf geen rit boeken bij Uberpop'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2015, 19.21 uur

De inspectiedienst Leefomgeving en Transport wist lange tijd niet hoe het om moest gaan met de door de rechter verboden taxidienst Uberpop.

Dat meldt het RTL Z-programma TodayTen eerste duurde het al lang voordat er überhaupt besloten werd om een aanpak te beginnen. In interne stukken die RTL Z in handen heeft wordt Uberpop "een zeer onverwachte en onaangename verrassing die tot grote onrust in de taxisector kan leiden" genoemd.

De inspecteurs van de dienst wilden de snorders op heterdaad betrappen en gebruikten daarvoor telefoons van de zaak. Telkens waren er echter geen ritten beschikbaar, totdat een van hen het probeerde met zijn privételefoon. Dan blijkt dat het met de andere telefoons niet lukte, omdat de inspectie daarvoor prepaid-creditkaarten gebruikte.

Lees ook: Inval bij kantoor Uber; administratie in beslag genomen

Klanten
Het duurde lang voordat de volledige creditcards binnen zijn en voor die tijd wilde de inspectie de chauffeurs traceren aan de hand van verklaringen van klanten. Als die klanten uit de school klapten, kon Uber er via de app-geschiedenis echter eenvoudig achter komen wie ze zijn. Ook was er een tekort aan onopvallende auto's om de Uberpop-chauffeurs te volgen en op heterdaad te betrappen.

Vanavond vanaf 18.00 uur is de RTL-uitzending over Uberpop te zien.