Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al 1200 vluchtelingen opgevangen in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 19.27 uur

In Amsterdam zitten op dit moment 1200 vluchtelingen in de noodopvang. Dat zei burgemeester Van der Laan vanmiddag in de gemeenteraad.

Amsterdam is twee weken geleden begonnen met de opvang van vluchtelingen die aankomen op Centraal Station. De gemeente was van plan 1500 plekken te creëren, daarvan zijn er nu dus 1200 bezet. Het gaat om twee grote opvangcentra in Zuidoost en het voormalig Huis van Bewaring in de Havenstraat.

Geen wezen in noodopvang
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte stelde vragen over het aantal kinderen zonder ouders. D66 had van Stichting Vluchtelingenwerk begrepen dat er in Amsterdam 90 kinderen zonder ouders in de noodopvang zitten. Burgemeester Van der Laan ontkende dit. Volgens hem worden kinderen zonder ouders niet in de noodopvang geplaatst maar naar een speciale opvang in Ter Apel gebracht. Hij liet wel weten dat er onder de 1200 mensen 160 kinderen met hun ouders zitten.

De burgemeester zei toe te gaan uitzoeken hoe dit zit en waar het getal van 90 vandaan komt. Eerder bleken bij sommige noodvang dat er onduidelijkheid is over de registratie. Zo zou het vaak niet duidelijk zijn waar mensen verbleven. Volgens de burgemeester is dit in Amsterdam niet het geval.

1500 is limiet
Van der Laan benadrukte dat het van het grootste belang is dat mensen uit de noodopvang doorstromen naar een regulier asielzoekerscentrum. De burgemeester wil niet dat Amsterdam door het getal van 1500 mensen heen gaat. Hij gaf aan begrip te hebben voor de problemen waar het COA mee zit, maar liet tegelijkertijd weten wel 'de druk op het COA proberen te houden.'

In andere steden worden de vluchtelingen gescheiden naar religie. Dit naar aanleiding van problemen tussen verschillende bvolkingsgroepen. Volgens Van der Laan gaat Amsterdam hier niet aan meedoen: 'In Amsterdam wordt op dit moment niet gescheiden naar religie. Dat zijn we niet zo gewend, wordt ook nog niet gedaan.'