Burgemeester Van der Laan: 'Ik wil door!'

Burgemeester Van der Laan wil langer aanblijven als burgemeester van Amsterdam. Dit bevestigde hij zojuist tegenover AT5.

In een brief aan de raad schrijft Van der Laan: 'Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar heb ik samen met uw raad, de wethouders, de ambtenaren en de Amsterdammers met veel plezier hard gewerkt voor de stad. Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkig problemen maar de stad ligt er relatief goed bij.'

Van der Laan zegt wel zijn tijd anders te willen indelen. 'Er is meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan honderd procent zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.'

Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester. Zijn ambtstermijn van zes jaar loopt volgende zomer af. Vanmorgen heeft hij in een gesprek met Commissaris van de Koning Johan Remkes aangegeven langer door te willen als burgemeester. Het bleef voor de buitenwereld lang onduidelijk of Van der Laan door zou gaan als burgemeester. De afgelopen maanden liet hij er niets over los.

Raad adviseert
De gemeenteraad heeft de komende weken een belangrijke stem of Van der Laan inderdaad langer aanblijft. Binnenkort wordt er een vertrouwenscommissie samengesteld met daarin verschillende raadsleden. Deze commissie spreekt de komende weken met Van der Laan en stuurt daarna een brief naar de Commissaris van de Koning. De Commissaris adviseert vervolgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Plasterk beslist hier uiteindelijk over maar in de praktijk wordt bijna altijd het advies van de gemeenteraad gevolgd.

Hoogtepunten zijn talrijk in de afgelopen vijf jaar. Zo haalde vlak na zijn aantreden Oranje de WK-finale en volgde een rondleiding door de grachten die de stad Oranje deed kleuren. In 2013 werd Koning Willem-Alexander ingehuldigd. Bovendien waren er twee succesvol verlopen edities van Sail met ruim 2 miljoen bezoekers. Internationaal deed Van der Laan ook van zich spreken, er waren handelsmissies naar bijvoorbeeld China en Vietnam en de Amerikaanse president Barack Obama kwam in 2014 op bezoek. Veel hoogtepunten, maar stiekem is Van der Laan het meest trots op de vier landstitels van Ajax tijdens zijn ambtsperiode.

Zedenzaak
Maar er waren ook serieuze dieptepunten, zoals de zedenzaak rond Robert M., de schietpartij in de Staatsliedenbuurt en de moord op juwelier Fred Hund. De burgemeester kampte met het lastige dossier van de uitgeprocedeerde asielzoekers die al jaren door de stad zwerven en moest daarover voortdurend steggelen met de beleidsmakers in Den Haag. Iconisch is het fragment waarin Van der Laan (met ooglap in verband met een operatie) in discussie gaat met een zaal vol boze Maagdenhuisbezetters. Ook stonden er regelmatig boze krakers of taxichauffeurs voor de deur van de ambtswoning.

Van der Laan gaat uitgebreid in op zijn wens om door te gaan in Het Gesprek met de Burgemeester, om 17:15 uur op AT5 en AT5.nl/live.