Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Festivals in parken schaden waterhuishouding stad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 oktober 2015, 12.56 uur · Foto: Joep van Aert

De vele festivals in parken zorgen ervoor dat de bodems in de parken worden aangetast, waardoor de waterhuishouding van de stad geschaad wordt. Daarvoor waarschuwt het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht voor in een brief.

Het Hoogheemraadschap maakt zich zorgen over de gevolgen van het toenemende aantal festivals in de stadsparken. Het gebruik van de parken voor festivals en andere evenementen leidt er namelijk toe dat de toplaag van de bodem wordt aangestampt en dat er een zogenoemde bodemplaat ontstaat, zo schrijft Het Parool vandaag. Een bodemplaat zorgt ervoor dat regenwater niet afgevoerd kan worden en dat plassen lang blijven liggen, gras sterft af en ook bomen kunnen aangetast worden.

Lees ook: 'Menselijke energie Appelsap ging dwars door me heen'

Belangrijk voor regenbestendigheid
Volgens het Hoogheemraadschap horen festivals bij de stad, 'Maar mogen evenementen nooit leiden tot permanente of langdurige schade aan de waterhuishouding van parken. Zeker ook omdat de parken groene sponzen zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan de regenbestendigheid van de omgeving', schrijft het bestuur.

De problemen met de bodems verschillen van park tot park. Zo zijn het stadspark Osdorp, maar ook de grasmatten in het Westerpark en op het Museumplein zijn robuust genoeg om grote massa's mensen te kunnen dragen. Maar het gras en de bomen in het Martin Luther Kingpark zijn permanent beschadigd door de jaarlijks terugkerende Parade.

Herstelplan voor parken
Het Hoogheemraadschap pleit er nu voor dat de gemeente alleen een evenementenvergunning afgeeft als de organisatie een herstelplan voor het park heeft. Ook zou er volgens het Hoogheemraadschap meer gebruik gemaakt moeten worden van rijplaten, moeten bomen beter afgeschermd worden en zouden podia en evenementenhoreca langs bestaande, verharde paden geplaatst moeten worden.

Afgelopen zomer is er veel discussie geweest over de hoeveelheid evenementen in de stad. Zo protesteerden omwonenden tegen de komst van het Appelsap-festival naar het Flevopark en kreeg wethouder Choho veel kritiek nadat hij zei dat overlast, door onder andere alle festivals, een kwestie van perceptie is.