Stad

NL
V

Illegaal drugsbezit tijdens ADE betekent gang naar 'strafrechtstraat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 18.23 uur

Tijdens het Amsterdam Dance Event gaat justitie een zogeheten strafrechtstraat bij de Amsterdam Arena neerzetten. Feestgangers die drugs in hun bezit hebben, worden hier direct berecht en krijgen een geldboete maar ook een strafblad.

De strafrechtstraat op zich is niet een nieuw fenomeen, tijdens Lowlands werden op deze manier ruim honderd zaken op het festivalterrein afgehandeld. Bezoekers van feesten op het gebied rond de Arena die meer dan vijf pillen of 0,5 gram harddrugs op zak hebben, worden direct naar de strafrechtstraat gebracht en krijgen daar een boete.

Gaat de verdachte niet akkoord, dan wordt de zaak aan de strafrechter voorgelegd. In principe betekent het dat men in alle gevallen een aantekening krijgt, een strafblad dus. Er is naast een officier van justitie nu voor het eerst ook een advocaat bij aanwezig. Bezoekers van feesten buiten het gebied rond de Arena worden van het terrein verwijderd, moeten hun spullen afgeven en wacht dezelfde vervolging in een later stadium. 

Lees ook: Jellinek wil ADE-toeristen waarschuwen met drugsfilmpje

De maatregel is onderdeel van een nieuw pakket spelregels waar de organisatoren van ADE-feesten zich aan moeten houden. 'Het is gebaseerd op het principe dat drugs niet thuishoren op feesten, maar dat het gebruik in de praktijk niet uit te bannen is', zegt de stad in een persbericht. De gemeente zet vooral in risicobeperking en stelt organisatoren primair verantwoordelijk voor het tegengaan van het bezit, handel en gebruik van drugs op feesten. 

De gemeente zal samen met de GGD en de politie of de organisator zich aan de voorschriften houdt. In ruil mogen de deelnemende locaties gebruik maken van de verruimde openingstijden.