Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Advocaten woedend over 'onrechtmatig' vasthouden van Ajax-supporters

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 12.16 uur

'Ontluisterend' en: 'een slechte zaak'. Volgens de advocaten van de Ajax-supporters die gisteren werden opgepakt op trainingscomplex De Toekomst, worden hun cliënten veel te lang vastgehouden. Alle 126 arrestanten zaten vandaag nog vast.

De verdachten kwamen zondag 'een biertje drinken' op De Toekomst, omdat de fans geen supportershome meer hebben. Dat brandde in januari af en zicht op een nieuw honk, is er niet. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er druk overlegd over een plek, maar kan een datum nog niet genoemd worden, omdat er nog geen locatie is waar iedereen tevreden over is. 

Ontevreden met die gang van zaken zijn dus in elk geval de Ajax-supporters, die gisteren rond de wedstrijd Ajax - PSV werden opgepakt. Volgens voetbaladvocaat Christian Visser zit een groot deel van de groep nu nog onrechtmatig vast. 'Ik denk dat dat een slechte zaak is. Voor lokaalvredebreuk mag je maximaal zes uur vastgehouden worden. En er wordt gezegd dat er sprake is van openlijke geweldpleging tegen goederen. Ik denk dat dat over een hek gaat, maar er kunnen nooit 126 mensen geweest zijn die aan dat hek gerammeld hebben', zegt hij erover.

Ontluisterend 
En ook een andere advocaat, die een deel van de supporters bijstaat, noemt het feit dat de verdachten nog vastzitten 'ontluisterend'. Veel van zijn cliënten hebben een baan, en komen in de problemen doordat ze afwezig zijn op werk. Ook zouden de arrestanten geen kleding mogen ontvangen. Hij vraagt zich af wat het nut is daarvan. Volgens een woordvoerder van de politie is de gang van zaken echter rechtmatig. 'Deze mensen zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging, huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging', zegt Meike Schuring.

Die openlijke geweldpleging zou gaan om het forceren van een hek en het duwen van een beveiliger, die op het trainingscomplex aanwezig was. De supporters worden vastgehouden in inrichtingen op Schiphol, Zuidoost en in Houten. 'Waarom stuurt de politie niet gewoon een brief?', vraagt Visser zich af. 'Ze weten nu wie de verdachten zijn, ze hoeven niet vastgehouden te worden'. Schuring is daarover kort: 'We hebben er voor gekozen om de verdachten in hechtenis te nemen en niet om ze een brief te sturen'. 

Momenteel wordt van alle 126 verdachten de verklaring afgenomen. Pas als dat gebeurd is, zal in elk geval een aantal arrestanten worden vrijgelaten. Dat zal naar verwachting over een aantal dagen zijn. 

Lees ook: Update: Aantal Ajax-supporters nog dagenlang vast

Marc Evenhauz