Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Fietslampjes aanbieden in de kroeg, naast de condoomautomaat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 15.22 uur

'Ik woon hier vlakbij', of: 'Het is licht genoeg in de stad'. Wie 's avonds in het centrum post, valt het meteen op: het meerderendeel van de fietsers heeft geen lampjes op de tweewieler. De Fietsersbond Amsterdam wil dat de lichtjes tegen kostprijs beschikbaar komen in uitgaansgelegenheden.

Van het uitgaanspubliek maakt slechts 18 procent gebruik van fietsverlichting, zo blijkt vandaag uit gezamenlijk onderzoek van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Fietsersbond wil dat horecagelegenheden lampjes tegen kostprijs beschikbaar stellen aan hun klanten, zoals dat ook al in Zwolle gebeurt.

'Plaats bijvoorbeeld een automaat met lichtjes, naast de condoomautomaat', zegt Gerrit Faber van de bond erover. 'Bij Station Zuid staat al zo'n automaat, die moeten ze ook in uitgaansgelegenheden plaatsen'. Volgens Faber moet het mensen vooral makkelijk gemaakt worden om verlichting te voeren op de fiets. De bond is op zoek naar vrijwilligers die het probleem onder de aandacht van horecaondernemers willen brengen.  

Opvallend is dat, hoewel zeer weinig mensen gebruik maken van fietsverlichting, het aantal boetes dat uitgedeeld werd de afgelopen jaren sterk daalde. In 2014 werden 1600 boetes uitgedeeld, terwijl dat er in 2011 nog 5500 waren. 'Dat is best wel slecht, want daardoor ben ik minder geneigd om lampjes te gebruiken', laat een omstander weten. Een woordvoerder van politie kan niet bevestigen dat er minder gecontroleerd wordt dan voorheen.