Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vijf pillen op zak mag tijdens ADE. CDA boos; waarom hier wel en daar niet?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 20.02 uur

Het ruime Amsterdamse gedoogbeleid voor drugs tijdens festivals, zoals volgende week op het ADE, is 'een ondermijning van de rechtsgelijkheid'.

Dat zegt CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari. Bij festivals buiten Amsterdam, zoals Lowlands, word je vervolgd bij het bezit van meer dan één pil. Op Amsterdamse festivals is dat pas bij meer dan vijf pillen.

Tijdens het ADE worden feestgangers die zijn betrapt op het bezit van meer dan vijf pillen of een halve gram drugs direct berecht in een strafrechtstraat bij de Amsterdam Arena. De feestganger krijgt een boete en ook een strafblad. Het CDA vindt het een slechte zaak dat Amsterdam hiermee afwijkt van de landelijke wetgeving waar het bezit van meer dan één pil al wordt beboet.

Lees ook: Illegaal drugsbezit tijdens ADE betekent gang naar 'strafrechtstraat'

'Dit is toch ook Nederland?'

'We zijn gewoon onderdeel van Nederland?' Stelt Shahsavari. 'De rechtspraak in een land is voor iedereen hetzelfde. Een strafbaar feit hier, is hetzelfde als een strafbaar feit elders. Als het OM zegt je krijgt hier géén strafblad voor een paar pillen en elders wel. Dan vind ik dat heel gek dat je die rechtsgelijkheid in Nederland daarmee ondermijnt. 

'Lowlands in Amsterdam'
'Dit is juist een goede ontwikkeling, omdat je recreatieve drugsgebruikers hiermee uit het strafrecht trekt', meent advocaat Juriaan de Vries. 'Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat er mensen zijn die LowLands hebben bezocht die zich afvragen; 'waarom heb ik, terwijl ik twee pillen bij me had, wel een boete of een strafblad gekregen? Met deze grens verwacht ik dat Lowlands in 2016 wel op Amsterdams grondgebied zal gaan plaatsvinden, nu Amsterdam lichtvaardiger omgaat met het voorhanden hebben van verdovende middelen.' 

Lees ook: Lovende reacties op voorlichtingsfilmpje drugs: 'Waren we in Amerika maar zo ver'

OM: Vijf pillen is géén handel
Het Openbaar Ministerie stelt dat, samen met de gemeente, is gekozen voor een ruimer gedoogbeleid omdat ze niet primair in willen zetten op het tegengaan van drugsgebruik, maar juist de handel in drugs aan willen pakken. Vijf pillen worden door het OM niet als handelsvoorraad gezien. Volgens de gemeente is er géén verband tussen de gestage toename van het aantal festivals in Amsterdam en het ruimere gedoogbeleid.